Rețele de socializare
În iunie 2018 OMS făcea publică a 11-a ediție a Clasificării Internaționale a Bolilor. Pentru prima oară îmbătrânirea este introdusă în clasificare ca și boală. Codurile XT9T (Ageing-related) și MG2A (Ageing associated decline in intrinsic capacity) sunt legate de îmbătrânire.
Suntem departe de a fi nemuritori, dar adevărul este că trăim mai mult ca altădată. Speranța medie de viață este spre 80 de ani în mare parte din țările mai dezvoltate, cu șanse mai bune de a depăși acest prag în cazul doamnelor. În ceea ce ne privește, statistica îmi spune că vârsta medie la care ajunge un bărbat în România este de 71 de ani, în timp ce o femeie se poate aștepta să atingă pragul de 78 de ani.
La cum merg lucrurile acum, sunt șanse destul de mari pentru mulți dintre noi să sărim bine de 80-85 de ani. Ceea ce nu ar fi chiar rău, cu condiția ca acești ani de viață câștigați să fie ani de calitate. Sunt sigur că toți ne dorim să rămânem cât se poate de sănătoși și de activi până în ultimele zile de viață. Probabil că în momentul în care citiți aceste rânduri vă sare gândul la persoane din familie sau dintre cunoscuți, care se încadrează deja la categoria 80-85 de ani dar mulți dintre ei nu îndeplinesc și cealaltă condiție, „cât se poate de sănătoși și de activi”. Cel puțin nu la nivelul pe care l-ați dori pentru voi.
Cea de-a 11 ediție a Clasificării Internaționale a Bolilor (ICD-11) a intrat în vigoare la începutul acestui an. Astfel, procesul de îmbătrânire a devenit, oficial, o țintă terapeutică. Spun oficial pentru că încetinirea procesului de degradare celulară, specific înaintării în vârstă a devenit deja o țintă a cercetărilor multor oameni de știință de ceva vreme.
Trăim o perioadă în care viteza cu care cercetarea științifică aduce la suprafață informații extrem de valoroase pentru felul în care va arăta viața noastră, a fiecăruia, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, este mult mai mare decât cea cu care societatea noastră este capabilă să le utilizeze la o scară largă. Multe dintre descoperirile care ne vor permite să amânăm degradarea celulelor corpului nostru, cu măcar câțiva, dacă nu chiar cu zeci de ani, s-au realizat deja, iar altele se întâmplă chiar în timp ce citiți aceste rânduri. Putem aștepta cuminți apariția unor medicamente care să ne trateze boala numită îmbătrânire sau putem să începem să facem ceva. Să facem ceea ce toate sistemele de sănătate consideră ca fiind cea mai eficientă abordare în gestionarea unei patologii, prevenția. Nu avem încă certitudinea, dată de rezultatele unor studii clinice, a unor efecte pozitive pentru toate nutraceuticele și suplimentele care se găsesc deja pe piață. Dar pentru multe dintre intervențiile pe zona de stil de viață (în zona fizică, mentală, socială sau de mediu), avem deja date solide că oferă o creștere a duratei de viață și a calității ei. Pentru mulți poate că nu e atât de ușor să facă o schimbare în stilul de viață. E nevoie doar de puțin efort.
Visul de aur al omenirii a fost și va fi „tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Acesta a rămas însă un vis prea îndepărtat în lipsa fructului din copacul vieții.
Nu știm ce aveți voi de gând, dar eu vreau să ajung la o vârstă centenară și să fiu cât se poate de sănătos și de activ până în ultima zi de viață.