Rețele de socializare

24 octombrie 2020

Tu știi să vorbești pe limba copilului tău?

Iată că mare parte dintre școli au trecut, previzibil de altfel, la scenariul roșu.  

Yupi!!! Ar putea zice cei din scenariul „work from home”. Mai mult timp petrecut cu copiii, plus că nu mai trebuie să ducem copilul, să aducem copilul. Pentru ceilalți însă poate însemna crearea unor probleme logistice în interiorul familiei.

Oricum suntem căliți de primăvara pandemică și știm ce avem de făcut. Sau nu?

Tot ce s-a întâmplat anul acesta ne-a pus la grea încercare atât abilitatea de organizare în familie, cât și modul de comunicare cu copiii. Probabil mulți ați constatat deja că mai mult timp petrecut împreună nu înseamnă și o comunicare mai bună, decât poate în cazul puținilor fericiți care știau deja să comunice cu copiii lor. Adică a celor care știu să vorbească pe limba copiilor lor.

Chiar, voi știți să vorbiți pe limba copilului vostru?

Cum, n-ați observat că uneori nu vă înțelegeți? Ați crezut că o face dinadins. Că doar se face că n-a înțeles. Că doar e copilul vostru, cum să nu înțeleagă ceea ce i-ați spus foarte clar. Și i-ați și repetat.

Ciudat e că observăm deseori la serviciu, în instituții publice sau chiar între prieteni, diferențele de înțelegere care apar în cazul adulților. Chiar dacă nu prea facem nimic în această privință, măcar observăm fenomenul. Mulți dintre noi acceptăm că avem personalități și comportamente diferite și poate ar trebui să facem un efort să ne adaptăm comunicarea la adultul din fața noastră. Păi și copilul nu are și el o personalitate (în formare, ce-i drept) și un comportament propriu? Sunt convins că vi se pare evident și logic ceea ce spun, la fel cum e de adevărat, pentru cei cu mai mulți copii, faptul că aceștia nu sunt la fel, sunt diferiți. Ca să nu mai adaug faptul că stilul de comunicare e diferit de la o generație la alta. Parcă vorbesc altfel copiii noștri. Folosesc alte cuvinte, alte expresii, au alte mijloace de comunicare. Știu că nu tot ce e nou automat e și bun, dar hai să recunoaștem că unii dintre noi prea avem tendința de a considera că nimic din ce aduc generațiile noi nu e de calitate și noi cu „experiența” noastră știm că viitorul acestor generații nu se arată prea roz.

Ca orice altă „limbă” și cea a copilului vostru poate fi învățată. Trebuie să vrem. Și să depunem măcar un pic de efort.

E nevoie doar de o minte deschisă în a accepta, fără nici un fel de judecată, diferențele în limbaj și în stilul de comunicare dintre generații. Și apoi să înțelegem diferitele tipuri de comportamente umane și să învățăm să le „citim”, pentru a ne putea adapta comportamentul și stilul de comunicare la cel al copilului nostru.

E simplu, nu? 

Online-ul ne oferă acum o gamă largă de instrumente de evaluare a stilului comportamental, de la cele mai sofisticate, contra-cost, până la unele mai simple, „free of charge”. Iar partea cu „cititul” poate fi rezolvată cu un curs open, tot online. Sau nu.

 

(Articol publicat pe LinkedIn în 24 octombrie 2020)

Training Sorin Cantor